sketch-1534789117972_1

Jenis-Jenis Kencing Manis Yang Biasa Dihidapi.

Diabetic patient doing glucose level blood test
Pra-Diabetes.

 • Paras gula dalam darah lebih tinggi daripada biasa, tetapi tidak cukup tinggi untuk dikategorikan sebagai pengidap Kencing Manis (Diabetes).
 • Biasanya tidak menunjukkan apa-apa gejala/simptom, jadi anda mungkin tidak tahu apabila mempunyai paras gula yang tinggi.

Jenis 1.

 • Kencing Manis (Diabetes) Jenis 1 adalah penyakit auto-imun di mana sistem imun badan menyerang sel-sel pankreas yang menghasilkan hormone untuk metabolism gula (Insulin).
 • Kencing Manis Jenis 1 biasanya terjadi semasa zaman kanak-kanak atau remaja, hanya sedikit sahaja peratus penyakit terjadi pada golongan dewasa.

Jenis 2.

 • Kencing Manis (Diabetes) Jenis 2 adalah yang paling umum dan paling banyak terjadi di antara kesemua jenis Kencing Manis.
 • Untuk Kencing Manis Jenis 2, badan anda tidak dapat menggunakan Insulin dengan berkesan. Keadaan ini dipanggil “Kerintangan Insulin”.

Semasa Hamil.

 • Lazimnya semasa minggu ke-24 semasa hamil, ramai wanita hamil akan mengalami gejala/simptom Kencing Manis.
 • Wanita yang mengalami Kencing Manis semasa hamil dan tidak pernah mengalaminya sebelum kehamilan akan pulih selepas bersalin.

Berwaspada Ke Atas Setiap Rawatan Yang Dilakukan.

Rawatan Diabetes mempunyai banyak unsur termasuklah ubat-ubatan tradisional, perubatan alternatif dan juga ubatan semula jadi.

Terapi alternatif merangkumi pelbagai disiplin termasuk segala aspek, dari diet dan senaman sehinggalah kepada keadaan mental seseorang dan perubahan gaya hidupnya. Contoh rawatan alternatif termasuklah akupunktur, pengimejan berpandu, rawatan kiropraktik, yoga, hipnosis, biofeedback, aromaterapi, senaman, ubat-ubat herba, urut, dan lain-lain lagi.

insulin-dependent-800-x-500-copy

Pusat Kebangsaan Perubatan Komplementari dan Alternatif, sebahagian daripada Institut Kesihatan Kebangsaan, mentakrifkan perubatan sampingan dan alternatif sebagai “sekumpulan sistem pelbagai perubatan dan penjagaan kesihatan, amalan, dan produk yang kini tidak dianggap sebagai sebahagian daripada perubatan konvensional”. Perubatan lanjutan digunakan dengan rawatan konvensional, manakala perubatan alternatif digunakan dan bukannya perubatan konvensional.

Sesetengah orang yang menghidap diabetes menggunakan terapi pelengkap dan juga alternatif untuk merawat diabetes. Walaupun sebahagian daripada terapi ini mungkin berkesan. Ianya bergantung kepada keadaan seseorang, kemungkinan penggunaan ke atas orang lain boleh menjadi tidak berkesan malah lebih berbahaya. Pesakit yang menggunakan perubatan sampingan dan alternatif perlu membiarkan penyelia penjagaan kesihatan mereka tahu apa yang mereka lakukan.

BERAPAKAH BACAAN “KADAR GULA” ANDA…!!?

Adalah sangat penting untuk semua orang mengetahui bacaan kadar gula dalam darah dengan membuat pemeriksaan kesihatan di mana-mana pusat rawatan atau Klinik.

_20170515_214519

PERKARA PENTING SETELAH MENGIDAP “KENCING MANIS”…!!

Semua orang sebenarnya pernah melalui “Kencing Manis” ini. Ia merupakan proses berbalik sekiranya seseorang itu mempunyai sistem imun yang berfungsi dengan baik. Pada tahap tertentu, apabila hormon dalam badan tidak mencukupi untuk menghadam atau mengawal kadar gula yang terkandung di dalam darah disebabkan pemakanan pada ketika itu yang tinggi dengan gula, ia akan mengalami kencing manis dalam tempoh yang singkat dan keadaan akan kembali normal apabila pengeluaran hormon untuk menghadam gula telah mencukupi. Ia tidaklah begitu ketara disebabkan organ masih boleh berfungsi dengan sempurna.

Apabila usia semakin meningkat dan fungsi organ pencernaan semakin menurun, ia akan menyebabkan badan tidak sempat untuk menghadam kadar gula yang tinggi, ditambah pula cara pemakanan yang tidak berubah atau semakin banyak memakan makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi. Jadi, badan akan memerlukan tempoh yang agak lama untuk menghadam gula yang berlebihan dan keadaan ini akan menyebabkan masalah lain yang berkaitan dengannya seperti masalah kegagalan fungsi ginjal, penyakit jantung, angin ahmar dan jangkitan kuman.

Jadi, badan akan memerlukan tempoh yang agak lama untuk menghadam gula yang berlebihan dan keadaan ini akan menyebabkan masalah lain yang berkaitan dengannya seperti masalah kegagalan fungsi ginjal, penyakit jantung, angin ahmar dan jangkitan kuman.

maxresdefault

KAWAL KENCING MANIS ANDA..!!

Cara mengawal Kencing Manis:

 1. Mengawal makanan seharian dengan mengambil makanan yang kurang mengandungi gula dan mengambil makanan berkarbohidrat dalam kuantiti yang sedikit sahaja.
 2. Melakukan senaman kerana ia penting untuk meningkatkan kadar metabolisma dan akan membuatkan proses penghadaman gula dan lemak berlaku. Ia juga akan memberikan kesihatan terhadap sistem kardiovaskular dan pernafasan.
 3. Mengawal berat badan dengan mengambil makanan yang kurang mengandungi lemak tepu dan kolesterol. Kebanyakan pesakit kencing manis yang mempunyai berat badan berlebihan akan mengalami kesukaran untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Terdapat pesakit yang Berjaya menghentikan pengambilan ubat-ubatan apabila Berjaya menurunkan berat badan.
 4. Membuat pemeriksaan sendiri terhadap anggota badan terutamanya jari kaki yang kebas sekerap yang mungkin supaya dapat mengambil langkah/rawatan awal sekiranya terdapat luka pada bahagian anggota tersebut.

white-rice-350-x-258

Merawat Kencing Manis Dengan Cara Tradisional.

Penggunaan herba seperti “Daun Belalai Gajah” amat bagus untuk mencegah dan merawat penyakit kencing manis. Penggunaan herba akan meningkatkan kekuatan Sistem Imun (daya tahan penyakit) dan akan meningkatkan kadar metabolisma badan seterusnya membantu untuk menghadam gula berlebihan.

Herba-herba lain yang dapat membantu merawat pesakit Kencing Manis ialah:

 • Peria Katak.
 • Peria Katak Hutan.
 • Hempedu Bumi.
 • Daun Pegaga.
 • Misai Kucing.

 

Mahukah anda sesuatu disasarkan untuk menyokong sistem endokrin dan metabolik…?

Sokongan utama: Metabolisme glukosa.

Sokongan tambahan: Sistem Imun, Antioksida dan Tenaga.

Ciri-ciri:

• Sasaran faedah peningkatan imun yang unggul dan menawarkan sokongan langsung untuk sistem metabolik dan endokrin.
• Mengandungi mineral, herba, dan fitonutrien untuk menyokong tahap pengeluaran hormon dan glukosa yang sihat, dan menggalakkan kesihatan pankreas.

Butiran:

Dirumuskan untuk menggalakkan tahap glukosa yang sihat di dalam badan dan memberikan sokongan kepada kedua-dua sistem metabolik dan endokrin. Diperkaya dengan khasiat yang disasarkan dengan campuran proprietari bahan-bahan yang sihat, ia menyokong keupayaan badan anda untuk meningkatkan memetabolisme glukosa dan membantu mengekalkan tahap gula yang sihat.

Disahkan:

Produk yang berkualiti terbaik dan berkesanan. Mempunyai paten reka bentuk produk dan pembuatan bagi setiap produk yang dijual. Anda boleh yakin bahawa anda mendapat yang terbaik dan terjamin.

Dapatkan Di Sini :

12-21

NOTE:

 • Ia BUKAN Ubat, Serum, Vaksin, Kolostrum, Hormon, Steroid, Enzim, Vitamin dan Galian.
 • 100% SEMULAJADI & HALAL.
 • Dapatkan dahulu KHIDMAT NASIHAT KESIHATAN PERCUMA dari kami sebelum menggunakan produk.
 • TIDAK SESUAI digunakan bagi PENERIMA ORGAN.

 

Hubungi Saya Di:

facebook-100-x-100         twitter-2-100-x-100        Whatsapp - 300 x 300   

Facebook: www.facebook.com/ainudin.b.mohamad
E-mail: ainudin.mohamad@gmail.com
Website:  easylivingbiz.com
Phone:  011-20722639

Baca Tentang Ini Juga:

KENCING MANIS

DARAH TINGGI & JANTUNG

SAKIT SENDI

DIALISIS

KOLESTEROL

SAKIT GINJAL

IMMUNE BOOSTER

ANGIN AHMAR/STROKE

BATU KARANG

SEMPUT

SAKIT KEPALA / MIGRAINE

KEGEMUKAN

KERADANGAN

PH_HomepageBannerAmazingDeals_FB_1200x628

Advertisements

7 thoughts on “Kencing Manis (Diabetes)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s