sketch-1534789117972_1

kolestrol-pembuluh-darah

Pengoksidaan Kolesterol Jahat, LDL (Low Density Lipoprotein) menyebabkan plak kolesterol terbentuk pada dinding saluran darah dan kapilari. Ia merupakan satu proses yang lama sehinggakan boleh terjadinya penyumbatan terhadap aliran darah. Saluran darah akan menjadi semakin sempit menyebabkan tekanan darah akan naik dari masa ke semasa sehingga terjadinya serangan Sakit Jantung.

sketch-1489760563151

sketch-1489760218271

Apabila kita berfikir tentang makanan yang boleh meningkatkan kolesterol, kita akan terfikir tentang orang-orang yang mempunyai simpanan lemak tepu yang banyak di dalam badan (masalah kegemukan). Sememangnya tidak dapat disangkal bahawa makanan yang tinggi kandungan lemak trans boleh meningkatkan kadar kolesterol jahat LDL dalam darah. Badan kita sendiri boleh menghasilkan LDL secara semula jadi walaupun mereka dikalangan pemakan sayuran sahaja (vegetarian). Malangnya ia masih menjadi sesuatu factor yang belum cukup kuat untuk mengambil perhatian mereka.

stroke-serangan-jantung

Satu kajian telah dibuat berkaitan hubung kait kadar gula dalam darah dan juga kadar kolesterol. Kebanyakan mereka yang mempunyai kadar gula yang tinggi dalam darah mempunyai kadar kolesterol baik HDL (High Density Lipoprotein) yang rendah. LDL berperanan untuk membawa tenaga/lemak ke anggota badan dan HDL pula berperanan membawa tenaga/lemak berlebihan kembali ke hati untuk dicernakan. Kekurangan HDL menyebabkan lemak berlebihan akan terenap pada dinding kapilari di sekitar organ dan menyebabkan kadar lemak organ akan bertambah. 95% dari lemak yang kita makan akan diserap ke dalam badan oleh organ pencernaan (dicernakan oleh garam hempedu dan enzim lipase dari pankreas). Kajian juga menunjukkan bahawa mereka yang tinggi kandungan gula dalam darah mempunyai kadar Tringliserida (3 asid lemak + 1 gliserol) yang tinggi.

Garam hempedu (dihasilkan oleh pundi hempedu) dan enzim lipase (dihasilkan oleh pankreas) memainkan peranan yang penting dalam proses penghadaman lemak. Garam hempedu mengilmulsikan lemak menjadi butiran yang lebih kecil (micel) untuk memudahkan pencernaan enzim lipase yang akan menguraikan lemak kepada asid lemak dan gliserol yang akan diserap dalam Ilium usus kecil (bahagian hujung usus kecil). Setelah penyerapan berlaku, asid lemak dan gliserol akan bergabung semula menjadi Tringliserol dan masuk ke dalam sistem limpa. Ia ditukar oleh hati menjadi sebatian chylomicron (agen pembawa Tringliserol) yang akan diedarkan keseluruh tubuh badan. Tringliserol akan dibebaskan pada organ untuk membentuk Tringliserida (lemak) dan sisa chylomicron akan membentuk kolesterol LDL. Jadi, kadar LDL yang tinggi membuktikan penghantaran lemak yang banyak ke organ-organ tubuh badan.

468-x-222

Oleh itu, adalah bukan mudah untuk mengurangkan kandungan lemak Tringliserida dalam badan dan ia merupakan proses yang berantai. Ia mengambil masa yang lama untuk terenap dan untuk mengurangkannya juga memerlukan masa.

proses-pencernaan-lemak

Kadar pembakaran lemak Tringliserida boleh ditingkatkan dengan melakukan aktiviti yang memerlukan banyak tenaga seperti bersenam. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan omega-3 yang tinggi dalam diet harian juga dapat membantu mengurangkan lemak dalam badan. Disarankan untuk mengambil sebanyak 2g ke 4g omega-3 sehari dapat mengurangkan kadar lemak dalam badan dan mengurangkan gejala darah tinggi dan sakit jantung. Pagi pesakit yang sedang mengalami Darah Tinggi disarankan memakan ikan setiap hari untuk mendapatkan bekalan omega-3 yang diperlukan.

Ada cara yang LEBIH MUDAH untuk mendapatkan omega-3 …!!!


Sila tekan butang di bawah…!!!

omega-3-6

TINGKATKAN KEKUATAN DAYA TAHAN PENYAKIT
ANDA SEHINGGA 437%.

12-21

 

Hubungi Saya Di:

facebook-100-x-100        twitter-2-100-x-100       Whatsapp - 300 x 300   

Facebook: www.facebook.com/ainudin.b.mohamad
E-mail: ainudin.mohamad@gmail.com
Website: easylivingbiz.com
Phone:  011-20722639

Baca Tentang Ini Juga:

KENCING MANIS

DARAH TINGGI & JANTUNG

SAKIT SENDI

DIALISIS

KOLESTEROL

SAKIT GINJAL

IMMUNE BOOSTER

ANGIN AHMAR/STROKE

BATU KARANG

SEMPUT

SAKIT KEPALA / MIGRAINE

KEGEMUKAN

KERADANGAN

sketch-1534788529473_1

Advertisements

7 thoughts on “Darah Tinggi dan Jantung

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s