sketch-1534789117972_1

Kolesterol, apabila bercakap mengenainya akan terbayang masalah kesihatan berkaitan Salur Darah (Kardiovaskular) dan sel Kegemukan. LDL yang merupakan kolesterol “Jahat” dan HDL pula merupakan kolesterol yang “baik”. Kedua-dua jenis kolesterol ini mempengaruhi kadar lemak Trigliserad dalam badan. Cecair berminyak ini amat perlu untuk mengangkut lemak (tenaga) keseluruh tubuh badan. Tetapi pernahkah kita berfikir….

“Berapa banyak kolesterol yang diperlukan..??”

tanda-soal-600-x-450

Sebenarnya kolesterol merupakan satu bahan yang dapat dihasilkan dalam badan setiap individu. Ia terhasil dalam hati dan dikitar dalam salur darah untuk keseluruhan keperluan yang diperlukan oleh tubuh badan. Kadar kolesterol boleh meningkat sekirannya ia terkandung dalam diet harian. Penambahan kadar kolesterol ini akan meningkatkan proses emulsi lemak dalam darah untuk diangkut ke bahagian organ dalaman badan.

“Badan kita sudah boleh menghasilkan jumlah kolesterol yang cukup..!!”

shocked_lady

Kolesterol hanya ibarat satu kenderaan pengangkut lemak yang sangat efektif. Kesimpulannya, kandungan kolesterol merupakan factor utama penambahan lemak dalam badan seseorang. Kita memperolehi diet makanan yang mengandungi lemak dalam setiap hari dan selagi ada banyak “kenderaan pengangkut lemak” ini, selagi itulah lemak akan terus diangkut ke dalam sistem badan kita. Pengumpulan lemak yang berlebihan ini akan menimbulkan masalah kesihatan kepada seseorang sehinggakan menyebabkan kegagalan organ dalaman untuk berfungsi dengan baik. Jadi, kita sendiri yang bertanggungjawab terhadap peningkatan kadar kolesterol dalam badan kerana mengambilnya dalam kuantiti yang banyak dalam diet pemakanan seharian.

Pengumpulan lemak yang berlebihan ini akan menimbulkan masalah kesihatan kepada seseorang sehinggakan menyebabkan kegagalan organ dalaman untuk berfungsi dengan baik. Jadi, kita sendiri yang bertanggungjawab terhadap peningkatan kadar kolesterol dalam badan kerana mengambilnya dalam kuantiti yang banyak dalam diet pemakanan seharian.

“Belajar menghindari makanan berkolesterol tinggi…!!”

Seperti yang kita semua patut tahu bahawa kolesterol hanya terdapat dalam organ dalaman dan di dalam darah, perlukah lagi untuk diterangkan bagaimana untuk menghindari masalah KADAR KOLESTEROL TINGGI dalam darah. Ia mungkin agak mudah bagi mereka yang Muslim kerana sememangnya ada larangan untuk memakan darah dan organ dalaman.

Bagi masyarakat lain, mereka boleh mengurangkan kadar kolesterol dalam diet harian mereka dengan:

makanan-kurangkan-kolesterol

 1. memakan makanan yang tinggi dengan serat.
 2. meminimakan pemakanan makanan mengandungi lemak tepu (hanya 7% daripada diet harian).
 3. memilih makanan yang mengandungi lemak tidak tepu yang sihat yang terkandung dalam ikan, tumbuhan dan bijirin.
 4. tambahan produk makanan yang mengandungi sterol atau stanol.
  *ia bertindak seakan-akan kolesterol.
 5. makan makanan yang kaya dengan Omega-3 (minyak ikan).

Kurangkan Kadar Kolesterol Dengan Makanan Berkhasiat.

 • untuk kesihatan jantung dan salur darah.

Kebaikan Omega-3 untuk kanak-kanak:

 • mengurangkan risiko mengidap asma.
 • mengurangkan depresi.
 • mengurangkan risiko menghidap penyakit Kencing Manis Jenis 2.

Kebaikan Omega-3 untuk golongan dewasa dan warga tua:

 • Kesihatan Kardiovaskular.
 • Kesihatan sendi dengan ciri-ciri anti-keradangan untuk mengurangkan kerosakan sendi dan meningkatkan pembentukan rawan.
 • Kesihatan otak dengan kandungan DHA yang penting untuk daya ingatan.
 • Kesihatan kulit dengan meningkatkan kelembapan kulit dalaman dan dapat mengekalkan keanjalan kulit.
 • Mengurangkan sindrom menopause dengan mengatasi kemurungan, mengurangkan masalah Tulang Rapuh (Omega-3 dapat meninggikan penyerapan kalsium) dan mengurangkan risiko Sakit Jantung.
omega-3-6
Sumber Omega-3 dan Omega-6 yang Bagus untuk Kesihatan

“Bagaimana untuk mengurangkan lemak yang sedia ada (lemak Tringliserad)..??”

Lebih 80% penduduk di dunia ini mengalami masalah lebihan berat badan daripada kadar lemak Trigliserad yang terkompol. Semuanya berpotensi untuk mengalami masalah KARDIOVASKULAR seperti darah tinggi dan serangan sakit jantung. Sampai satu tahap dimana lemak ini akan menghalang pengaliran darah di jantung akan terjadilah serangan sakit jantung dan biasanya mereka ini akan diberi ubat cair darah pada peringkat DARAH TINGGI dan ia “bukanlah” penyelesaian yang sebenar.

Sampai satu tahap dimana lemak ini akan menghalang pengaliran darah di jantung akan terjadilah serangan sakit jantung dan biasanya mereka ini akan diberi ubat cair darah pada peringkat DARAH TINGGI dan ia “bukanlah” penyelesaian yang sebenar.

Di sini ada beberapa cara bagaimana kita perlu mula mengambil berat tentang kadar kolesterol dalam badan kita.

1. Dapatkan Sokongan Masyarakat.
Semuanya akan mudah sekiranya dilakukan secara berkumpulan. Sertai komuniti yang sedia ada ditempat anda tentang memerangi masalah kolesterol. Di situ kita akan dilatih tentang asas penjagaan kesihatan dan akan disarankan untuk membuat pemeriksaan kadar kolesterol pada setiap 5 tahun. Cara makan, bersenam dan gaya hidup memainkan peranan yang penting. Cara yang terbaik untuk mereka menolong seseorang yang mengalami masalah kolesterol adalah dengan menyertai mereka.

2. Dapatkan Ilmu Pengetahuan Tentang Kolesterol.
Banyak buku-buku yang kita boleh perolehi di tokoh-tokoh buku berhampiran tempat tinggal kita untuk mengetahui tentang Kolesterol. Dalam dunia maklumat yang canggih, kita juga boleh mengetahuinya dan mempelajarinya apabila melayari “Internet”. Cuma perlu taip “kolesterol” dalam ruangan pencarian dan akan tersedia bermacam-macam tajuk artikal berkenaan “Kolesterol”.* Sekiranya anda telah membaca sampai ke ruangan ini, itu bermakna anda berada di landasan yang betul. Langkah seterusnya adalah bersama dengan rakan-rakan yang sama masalah dengan kita dan tidak lupa juga mendapat sokongan ahli keluarga.

3. Tinggikan Kadar Kolesterol HDL (kolesterol baik).
HDL merupakan pengangkut lemak dari bahagian badan kembali semula ke hati untuk diproses menjadi asam hempedu. Dengan menambah pemakanan yang dapat meningkatkan kadar kolesterol HDL dapat membantu mengurangkan pengumpulan lemak Trigliserad dalam badan. Makanan yang boleh meningkatkan kadar HDL adalah seperti Dark Chocolate, Teh Hijau dan Vitamin D.

4. Aktiviti Menurunkan LDL.
Mula membuat aktiviti bersama kawan-kawan yang mempunyai masalah yang sama seperti anda. Jadi, usaha menurunkan kadar kolesterol LDL dapat dilakukan bersama dan berterusan. Lakukan aktiviti bersenam, ke gym, berenang atau jogging di taman-taman akan membuatkan anda tidak merasa bosan untuk menurunkan kadar LDL.
5. Bercakap dan Berbincang Dengan Pakar Kesihatan atau Doktor Anda.

Doktor akan membuat ujian atas darah untuk mendapatkan bacaan kolesterol dalam darah dan dia akan suka dengan bacaan kolesterol di bawah paras 160. Tetapi banyak factor yang diambil kira seperti sejarah kesihatan diri seseorang dan ahli keluarga untuk mengetahui tahap kolesterol yang optimum untuk seseorang. Dari keputusan itu, Doktor akan menetapkan sama ada anda sesuai untuk mengambil rawatan kolesterol atau tidak. Mereka mempunyai “Statin” yang dapat menurunkan kadar kolesterol dengan amat cepat dan berkesan tetapi ia “TIDAK DISARANKAN” selagi belum kritikal.

Cara Alternatif :

 

Produk ini membantu menangani masalah Salur Darah Anda…!!

Dapatkan Di Sini :

12-21

Hubungi Saya Di:

facebook-100-x-100       twitter-2-100-x-100       Whatsapp - 300 x 300   

Facebook: www.facebook.com/ainudin.b.mohamad
E-mail: ainudin.mohamad@gmail.com
Website: easylivingbiz.com
Phone:  011-20722639

Baca Tentang Ini Juga:

KENCING MANIS

DARAH TINGGI & JANTUNG

SAKIT SENDI

DIALISIS

BUAH PINGGANG/GINJAL

GOUT

IMMUNE BOOSTER

ANGIN AHMAR/STROKE

BATU KARANG

SEMPUT

SAKIT KEPALA / MIGRAINE

KEGEMUKAN

KERADANGAN

sketch-1534788529473_1

Advertisements

7 thoughts on “Diet Kolesterol..???

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s