Advertisement:

Penyakit Sakit Kepala/Migraine merupakan satu lagi jenis penyakit yang kerap melanda masyarakat kita. Ia boleh menimbulkan gejala/simptom seperti berikut :

 • kerap sakit kepala dalam tempoh yang panjang.
 • rasa seperti kepala ditekan-tekan dan nak pecah (berdenyut-denyut sakitnya).
 • ada kalanya sampai ke tahap yang teramat sakit sehingga mata pesakit akan berair (keluar air mata) dan rasa nak muntah.

Sebab Sakit Kepala/Migraine.

Seseorang yang diserang Sakit Kepala/Migraine tidak akan tahan kepada bunyi yang kuat dan juga mata pesakit akan menjadi terlalu sensitif kepada keamatan cahaya yang sangat terang. Pada kebiasaannya, mereka akan rasa lega sedikit dengan hanya berbaring untuk mengelakkan dari banyak bergerak kerana ia akan menjadikan Sakit Kepala/Migraine akan bertambah teruk.

Pada ketika seseorang diserang penyakit Sakit Kepala/Migraine, kadar degupan jantung menjadi lemah dan kurang dari keadaan normal. Keadaan ini akan menyebabkan aliran darah yang tidak sihat ke otak dan mengurangkan bekalan oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh otak. Seseorang yang terlampau penat dan kurang rehat akan menyebabkan jantung menjadi lemah dan kurang kekuatan untuk mengepam darah ke otak.

Sakit Kepala/Migraine ini biasanya dirasai di sebelah bahagian kepala sahaja. Pada keadaan yang lebih teruk, pesakit Sakit Kepala/Migraine akan merasa sakit pada seluruh bahagian kepala.

Advertisement:

Fitness Monitoring
Fitness Monitoring

Advertisement:

Faktor-Faktor Penyebab Sakit Kepala/Migraine.

 • kandungan garam yang tinggi dalam makanan yang masin seperti keju.
 • makanan yang mengandungi bahan pengawet.
 • makanan yang tinggi kandungan Monosodium Glutamate (MSG) sebagai penambah rasa.
 • minuman yang mengandungi Kafein dan juga minuman beralkohol.
 • ubat-ubatan hormon yang digunakan dalam perancang kehamilan dan juga terapi hormon.
 • kurang rehat dan waktu tidur yang tidak menentu.
  tekanan/stress.
 • gangguan pada deria seperti bunyi yang kuat, cahaya yang silau/terang dari sumber matahari atau lampu.
 • bau-bauan yang terlampau kuat.
 • kadar kolesterol yang tinggi dalam darah.

Nota: Faktor dan kesan adalah berbeza pada setiap orang.

Advertisement:

Dapat disimpulkan bahawa Sakit Kepala/Migraine ini disebabkan oleh fungsi Sistem Kardiovaskular yang tidak sihat. PengidapSakit Kepala/Migraine haruslah menjaga pemakanan harian mereka supaya mengambil makanan yang lebih menyihatkan badan mereka pada setiap hari terutama makanan yang baik dan berkhasiat untuk fungsi Salur Darah dan kesihatan Jantung.

Cara Mengatasi Sakit Kepala/Migraine.

Ada di antara pengidap Sakit Kepala/Migraine akan bertindak agresif seperti menghentakkan kepala ke dinding kerana tidak tahan menanggung kesakitan. Sakit di bahagian mata boleh dilegakan dengan meletakkan timun atau kain basah pada kelopak mata. Cara yang paling banyak digunakan adalah dengan menggunakan minyak angin, menampal koyok atau makan ubat tahan sakit (pain killer).

Untuk pengetahuan pembaca, Sakit Kepala/Migraine sebenarnya boleh dielakkan dengan pemakanan yang sihat dan seimbang sebagai cara yang paling berkesan/efektif. Pengidap Sakit Kepala/Migraine haruslah mula mengamalkan “Cara Hidup Sihat” dengan :

 • mengurangkan dari memakan makanan yang mengandungi perasa atau pewarna tiruan yang boleh memudaratkan kesihatan.
 • melakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari akan dapat meningkatkan kekuatan Sistem Kardiovaskular.
 • mengelakkan dari makanan berlemak dan tinggi kolesterol.
  makan apabila sudah lapar dan berhenti sebelum kenyang/sendawa amat baik untuk kesihatan.

Saranan :

Bagi mereka yang tidak dapat mengelak dan terdedah kepada makanan harian yang kurang mempunyai zat-zat yang diperlukan oleh badan, disarankan mengambil Makanan Tambahan Kesihatan seperti minuman jus buah-buahan yang tinggi Antioksidan, herba-herba traditional dan juga ekstrak dari bahan-bahan semulajadi yang berbentuk kapsul.

Tingkatkan kekuatan Sistem Imun badan untuk MENGENAL, BERTINDAK dan MENGINGATI sebarang ancaman kesihatan yang sedia ada dan yang mendatang.

Dapatkan makanan tambahan berkhasiat yang memberikan sokongan kesihatan kepada Sistem Kardiovaskular (jantung dan salur darah).

Tambahan:

Sekiranya anda merasa sakit kepala pada keseluruhan kepala, rasa sakit urat di bahagian leher sehingga belakang telinga dan sakit di bahagian mata, berkemungkinan anda mengalami masalah alergi pemakanan (biasanya perisa MSG). Kadang kalanya sehingga menyebabkan hidung tersumbat dan apabila pening kepala terlalu kritikal akan rasa nak muntah.

Alergi pada MSG biasanya hanya terjadi pada seseorang yang mempunyai susuk badan yang biasa dan tidak gempal atau gemuk. MSG ini bersifat genotoksik yang boleh merosakkan sel, genetik dan limfosit badan manusia.

Bagaimana hendak tahu sekiranya anda ada alergi MSG?

i. Pergi ke klinik dengan mendapatkan nasihat dari pakar perubatan.

ii. Atau anda boleh melakukan penilaian terhadap badan anda sendiri. Kuarantinkan diri anda dari makanan yang ada di restoran/mamak/gerai/makanan segera kerana majoriti masakan itu mengandungi MSG sekurang-kurangnya 3 hari (lebih lagi bagus). Makan makanan yang dimasak dari rumah anda sahaja yang 100% anda yakin tiada mengandungi MSG. Anda akan dapat rasa yang pening anda akan berkurang dengan banyak.

Hubungi Saya Di Sini:

E-mail: ainudin.mohamad@gmail.com
Laman Web: easylivingbiz.com

Advertisement:

Baca Tentang Ini Juga:

KENCING MANIS

DARAH TINGGI & JANTUNG

SAKIT SENDI

DIALISIS

KOLESTEROL

SAKIT GINJAL

IMMUNE BOOSTER

ANGIN AHMAR/STROKE

BATU KARANG

SEMPUT

KEGEMUKAN

KERADANGAN

DETOX

COVID-19

Advertisement:

Advertisement:

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s